Open/Close Menu Planet Of Talent
Valga-Valka Kirikute Suvemuusika Festivali avab 5. juulil Prantsusmaal tegutsev Eesti muusik Lembe Lokk.
 
IX Valga-Valka Kirikute Suvemuusika Festival 5.-21.07.2024 toob Valgamaa kirikutesse tuntud Eesti muusikud. Kontserdid toimuvad viies pühakojas – Valka Lugaži, Valga Jaani, Hargla, Karula ja Laatre kirikus. Festivali kunstiline juht on ooperilaulja Pille Lill.
 
“Festival on Valga ja Valka elanike ning külaliste poolt hinnatud kultuurisündmus,” ütleb Pille Lill. “On hea meel pakkuda kõrgetasemelisi klassikalise muusika kontserte ilusatel suveõhtutel suurepärastes kontserdipaikades.”

Festivali avakontserdi annab laulja ja luuletaja Lembe Lokk 5. juulil kell 19 Valka Lugaži kirikus. Kontserdi pealkirjaks on “Omad ja võõrad” ning Prantsusmaal elav ja töötav mitmekülgne eesti interpreet esitab nii enda kui oma lemmikautorite loomingut. 7. juulil kell 19 Valga Jaani kirikus esineb noor andekas metsosopran Sandra Laagus esitades Händeli, Purcelli, Vettiku ja Härma loomingut Tiia Tenno orelisaatel. 10. juulil esineb Hargla kirikus kell 18 duo koosseisus tšellist Andreas Lend ja akordionist Allan Jakobi, kavas kõlavad Eller, Valgre, Piazzolla jt. Karula kirikus 14. juulil kell 11 esitab Schuberti, Eespere ja Piazzolla loomingut saksofonist Virgo Veldi, klaveril saadab Jaan Ots. Festivali lõpetab kontsert 21. juulil kell 14 Laatre kirikus, kuhu saab kuulama tulla kitarriduot Jelena Ossipova ja Kristjan Tamm.

Festivali kava on nähtav siit. Piletid 7/5€ on müügis kohapeal.
Iga kontserdi kohta saab infot Facebookist, samuti www.plmf.ee ja www.valga.ee.
Festivali korraldab Valga Vallavalitsus koostöös kirikute ja Muusikute fondiga PLMF Valga Vallavalitsuse ja Eesti Kultuurkapitali toetusel.

LEMBE LOKK on omapärase tämbri ja käekirjaga Prantsusmaal elav ja tegutsev eesti laulja, muusik, luuletaja, helilooja. Tütarlastekooris Ellerhein Tiia Loitme käe all laulmist alustanud Lokk sai sealt kaasa väga avara nägemuse muusikast ja lavakogemusest üldse. Nii on ta olnud tegev vabaimprovisatsioonis, džässis ning esitanud ka kaasaegset ja barokkmuusikat. Lokk on mänginud maailmatasemel muusikutega kogu Euroopas, osalenud rahvusvahelistes projektides nagu European Jazz Connection ja saanud tunnustust oma ala mainekatelt kriitikutelt. Samuti teeb ta regulaarselt koostööd mitmete prantsuse tsirkuse ja teatritruppidega, kus tema roll ei päädu mitte ainult muusikaga, vaid nôuab ka füüsilist kompetentsi ja näitlejameisterlikkust. Ta on kirjutanud ja salvestanud lühifilmimuusikat, sealhulgas eesti videokunstnikutele. Hannes Pikkat on Lembe Lokki kirjeldamiseks tsiteerinud Clarissa Pinkola Estése raamatut “Naised, kes jooksevad huntidega”: “Ta on võimas, vaistlik, elujõudu pilgeni täis, kartmatu, leidlik ja ustav. Ta on võimeline kõrgele kargama, saaki küttima, elu andma ja elu eest seisma.” Loki tahtlikult eklektiline loomingutee teeb värvikaks nii tema laulud, hääl kui ka esinemisviisi. “Selles on vägi,” kinnitab Pikkat. “Tema laul on vere hääl, hinge peegel ja selle pikendus. Hääl on vanem kui keel, vanem veel kui môte.” Tundlik poeetiline atmosfäär vaheldub Lokki kontsertidel mônusa huumoriga ja igaüks leiab siit endale kaasaviimiseks mône môttekillu vôi meloodia. Kasutades oma lauludes nauditavalt rääkivat-laulvat folgistiili, mängib ta vabalt ja loomulikult ka klassikalise vôi rokiliku energiaga. Mitmekülgne häälekasutus ja eri keeltes laulud teevad tema esinemistest alati omaette reisikogemuse. Tsiteerides veel Pikkatit “Tema laulus leidub siirisisasklikku siirust, mariboinelikku ürgkargust, ninahagenlikku stiihiat…” See on lihtne ja sügav, inimlikult habras ja suuremeelne. 2018. aastal tunnustas prestiižikas Académie Charles Cros Prantsusmaal Lokki “Loomingulisuse auhinnaga”. Tema album “Secret chords – Songs of Leonard Cohen” sai Prantsusmaal suure tähelepanu osaliseks – ajakiri “Jazz” kirjeldas seda neljatärnilise hindega kui  “Parim uus väljaanne Euroopa džässi edetabelis”. Eesti Välisministeerium on Lokki tunnustanud tänukirjaga pikaajalise Eestit tutvustava töö eest välismaal. Samuti on ta Pariisi Eesti Kooli algataja.

© Muusikute Fond PLMF 2023. Kodulehe autor W3b.ee

0
    0
    Your Cart
    Your cart is emptyReturn to Shop